Handikappridningen

Vår första Islandshäst kom till gården redan 1980. Vi hade hört om den lilla, starka ”vikingahästen” som med sin speciella gångart töltborde passa utmärkt för vår handikappade dotter att rida på.  Leidi lånade gärna ut sina ben till Kristina, och med en specialutrustad westernsadel bar det ut i skog och mark.  Härligt! Kristina är 9 år och sitter säkert i sadeln på Islandshästen Leidi.Idag finns 17 Islandshästar på gården som används i vår verksamhet med ridskola och turridning.  Under åren har även många ryttare med olika funktionshinder ridit på våra hästar. Sommaren 2011 kom vi i kontakt med Ryttarföreningen Volt i Jönköping, en ideell förening som vänder sig enbart till handikappade ryttare. Med åtta Islandshästar och en Haflinger rider man året runt - i en utomhuspaddock!  
Ett privilegium att få samarbeta med sådana entusiaster! Volt Ryttarförening har utbildat våra ridinstruktörer till handikappridledare steg 1, vår stallchef Helen har haft ridkurser på Islandshäst med Volts ridledare, och vi har fått många handfasta råd och tips om rutiner och utrustning passande olika handikapp.

Vi delar också synen på Islandshästen som en riktigt bra ras för handikappridning. Den har storlek som en C- eller D-ponny men styrka som en storhäst, mentalt är den generellt väldigt lugn och stabil, och med sin speciella fyrtaktiga gångart TÖLT kan den erbjuda ryttare som saknar benstyrka fartfyllda ridturer i travtempo utan att det skakar och skumpar.
Inte för inte kallar Islänningarna gångarten tölt för ”Gudarnas gåva”

Vi erbjuder nu organiserad ridning för funktionshindrade i olika former, individuellt eller i grupp, och på olika tider alltefter behov och möjligheter.  

Ridningen sker i ett av våra ridhus, eller utomhus vid passande väderlek. För den rullstolsburne har vi byggt en ramp med tak (ser ut som en busskur och har döpts till ”hästkuren”).  

Mestadels sker ridningen på ett antal utvalda Islandshästar, men för de mindre ryttarna även på några av ponnyhästarna

Intresserad? För mer information hör av Dig till vår stallchef Jenny-Anne Hallgren på j-a@skansensgard.com eller 0738-12 40 04 (säkrast vardagar kl 8-12)
eller till Skansens Gård 0522-661042