Om Islandshästen

Den första Islandshästen – ”Leidi” med stamboksnummer 273 – kom till Skansens Gård redan 1981. Idag finns ett 30-tal hästar på gården, både Islandshästar och mindre ponnyhästar, och varje vecka rider nära 200 elever i vår ridskola.

Islandshästen är en tålig hästras som härstammar från Island. Den tål väder och vind och vill gärna gå i stora flockar. Deras temperament är ofta lungt och de är stadiga, därför lämpar den sig speciellt för turridning. Nu används islandshästen mest till turridning, fritidsridning och gångartstävling.

 
Islandshästen har i regel fem gångarter; galopp, skritt, trav, tölt och flygande pass. Man kategoriserar islandshästen i fyrgångare (skritt, trav, galopp och tölt) och femgångare (+ flygande pass). Att se en väl utbildad islandshäst i ökad tölt på tävlingsbanan kan vara en mäktig upplevelse även för mindre insatta personer.

Dessutom används hästen för turridning - de små urstarka hästarna passar utmärkt både för vana och ovana ryttare, många som kommer hit och rider har faktiskt aldrig suttit på en häst tidigare. Och alla får pröva på att rida i tölt - "Gudarnas gåva" - en mjuk och bekväm gångart som Islandshästen bevarat ända sedan vikingatiden.

Vi hade hört om den lilla, starka ”vikingahästen” som med sin speciella gångart tölt borde passa utmärkt för vår handikappade dotter att rida på.  Leidi lånade gärna ut sina ben till Kristina, och med en specialutrustad westernsadel bar det ut i skog och mark. Härligt! Kristina är 9 år och sitter säkert i sadeln på Islandshästen Leidi.